Hyvinvointialue tarvitsee asumispäivystysyksikön

17.10. on YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä, jota Suomessa perinteisesti vietetään Asunnottomien yön merkeissä. Asunnottomuus on Suomessa vähentynyt, mutta edelleen meillä on asian suhteen tehtävää. Asuminen on perusoikeus, jonka puuttumista emme saa hyväksyä missään olosuhteissa.


Tämän hetkinen hallitusohjelma on asettanut tavoitteeksi pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen vaalikauden aikana. Tavoitteesta asunnottomuuden poistamisesta kokonaisuudessaan on siis luovuttu. Toisaalta sama hallitusohjelma sisältää monia heikennyksiä erityisesti asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn. Valtion takaamaa Ara- asuntotuotantoa ajetaan alas, joka vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia kohtuuhintaiseen asumiseen, asumistukia ja sosiaaliturvaa leikataan ja vieläpä asumisneuvonnasta resursseja vähenneteään. 

Asunnottomuuden poistaminen Suomesta vaatii pitkäjänteistä ja johdonmukaista politiikkaa, johon tulisi sitoutua yli hallituskausisesti.

Asunnottomuuden kohdatessa on erityisen tärkeää, että apu, tuki ja neuvonta on helposti saatavilla, jotta asunnottomuus jäisi mahdollisimman lyhyeksi ajanjaksoksi ihmisen elämässä. Kun hätä on suuri, pitää avun olla lähellä.  


Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä onkin tehnyt valtuustoaloitteen asumispäivystysyksikön perustamisesta hyvinvointialueelle. Alueella ei toimi tällä hetkellä ensisuojayksikköä, johon mielestämme tulee saada muutos.

Lue aloite kokonaisuudessaan:
https://keskiuudenmaandemarit.fi/ajankohtaista/valtuustoaloite-25-5-2023/

Asumispäivystykseen voi hakeutua akuutissa tilanteessa asunnottomuuden vuoksi. Palvelu tarjoaa tilapäistä majoittumista turvallisessa ympäristössä, jossa on mahdollisuus peseytymiseen ja pyykin pesuun sekä ateriointiin. Palvelussa pitäisi olla myös mahdollisuus saada tukea ja ohjausta arjen toimivuuteen sekä terveydenhoitoon liittyvissä asioissa. Tarvittaessa yksikössä voitaisiin tehdä myös palvelutarpeen arviointia. Asumispäivystyksen yhteydessä voi olla myös päivätoimintakeskus, joka tarjoaisi palvelua matalalla kynnyksellä paitsi asumispäivystysyksikön asiakkaille myös alueen asukkaille. 

Valtuustoaloite on tällä hetkellä valmistelussa ja odottamme valmistelun tuloksia lähiaikoina.


Katso alueen meneillään olevat Asunnottomien Yö -tilaisuudet tästä julkaisusta.

Vaihtoehtoisesti voit osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotonasi kynttilän, led-tuikun, parvekelyhdyn tai vaikkapa ulkotulen muodossa 17.10.2023 kello 19.00 ja osoittaa, että välität.


Pirjo Komulainen
Palvelujen järjestämisen ltk:n varapuheenjohtaja ja aluevaltuutettu, Järvenpää

 Asunnottomien yö on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan mielenilmaus. Tapahtumat ovat vaikuttamistapahtumia, joiden tarkoituksena on ylläpitää ajankohtaista keskustelua asunnottomuudesta, luoda painetta asunnottomuuden poistamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Tapahtumilla pyritään tavoittamaan päätöksentekijöitä, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, median edustajia sekä yhteiskunnan jäseniä. Lue lisää: https://asunnottomienyo.fi/

Kommentit

Jätä kommentti