Silmiini osui uutinen, jossa todettiin, että mielipiteestä tulee totuus, kun tarpeeksi moni sitä toistaa. Sosiaalisessa mediassa on tarpeeksi monta, jotka toistavat näitä epätotuuksia totuuksina niin kauan, että niistä tulee totuus ja kansan yleinen mielipide.
Kyseisessä uutisessa oli esimerkkinä Suomen siirtyminen euroon vuonna 2002. Euroon siirtymiseen kohdistui hyvin vahva ennakkoasenne siitä, että se nostaa hintoja. Tätä totuutta toistettiin ja toistettiin jo etukäteen niin monta kertaa, että ihmisille syntyi vankka käsitys hintojen noususta. Vaikka hinnat eivät sitten tilastojen mukaan nousseetkaan, ihmisten mielipide pysyi samana.
Tällä hetkellä on somessa ja muussa mediassa menossa vahva kampanja virkamiesten toiminnasta. Virkamiehet ovat byrokraatteja, pilkunviilaajia ja loiseläjiä, joita Suomi ei tarvitse. Sääntely ja yrittäjien ”kiusaaminen” on loputtava. Media tarttuu ahnaasit kaikkiin ”uutisiin”, jotka virkamiesten toimintaa arvostelevat. Näin kävi myös tuusulalaisen kotileipomoyrittäjän asiassa.
Tuusulalainen kotileipomoyrittäjä julkaisi facebook sivuillaan viestin, jossa hän kertoi toimintansa lopettamisesta. Syynä tähän oli ”terveysviraston tiukentuvat määräykset”. Tämän viestin ja vain tämän viestin perusteella toimittajat tekivät uutisen, joka alkoi levitä hyökyaallon tavoin somessa. Lähes kaikki olivat herttaisen yksimielisiä siitä, että virkamies oli taas kerran kaatanut pienyrittäjän. Somessa vaadittiin kurkku suorana sääntelyn lopettamista ja yrittäjien toiminnan turvaamista.
Kuinka asia sitten oikeasti olikaan?
Tämän päivän (11.1.2015) Keski-Uusimaa -lehdessä yleisön osastolla terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka ja ympäristökeskuksen johtaja Risto Mansikkamäki antoivat vastineensa tähän tarinaan. Kyseistä leipomoyrittäjää on pyydetty tekemään elintarvikelain mukainen toiminnan rekisteröinti. Yrittäjää oli neuvottu tekemään rekisteröinti edellisen kerran jo vuonna 2011, joten aika kärsivällisesti virkamiehet ovat odotelleet sen tapahtuvaksi. Rekisteröintipyyntö lähetettiin sähköpostilla ja sähköpostin liitteenä oli yleinen ohje elintarvikehuoneiston perustamisesta. Tässä ohjeessa korostetaan sitä, että ”elintarvikehuoneiston tilojen riittävyys ja varustetaso arvioidaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon toiminnan laajuus ja luonne”.
Tämä elintarvikehuoneiston rekisteröinti ei ole lupakäsittely eikä siihen kuulu toiminnan tarkastus vaan rekisteröitymällä yritys liittyy säännöllisen elintarvikevalvonnan piiriin. Ympäristökeskus ei ole antanyt tälle yrittäjälle mitään määräyksiä eikä yrityksen toimintaa ole tarkastettu.
Odotan kiinnostuneena, korjaako media virheellisen uutisointinsa. Vaikka korjaisikin, tämä tarina jää elämään ihmisten mieleen. Korjausliike ei poista syntynyttä vahvaa käsitystä virkamiesten ”väärästä” toiminnasta. Tarina muuttuu vallitsevaksi mielipiteeksi, jos sitä toistetaan riittävän usein ja riittävän monelta taholta. Nyt on menossa kampanja julkisen sektorin alasajamiseksi ja siinä on käytössä kaikki mahdolliset ja mahdottomat keinot. Tilastoilla tai totuudella on vaikea kamppailla vääriä totuuksia vastaan.
Kommentit