Pirjo Komulainen

Blogi

OTSIKOINNILLA ON VÄLIÄ

Maria Rytkönen (SONKin 1. varapuheenjohtaja) kohahdutti somekansaa HS:n mielipidekirjoituksella.  Helsingin Sanomien julkaisua jaettiin facebookissa ja twitterissä närkästyneenä ja paheksuvilla kommenteilla höystettynä.  Kirjoitus oli lyhennetty kirjoittajan itsensä toimesta, HS:n toimitus oli sitä edelleen tiivistänyt ja kas kummaa myös otsikoinut oman mielensä mukaan.

HS:n otsikko ”Nuoria kannustetaan yrittäjiksi vastuuttomasti” ja kirjoittajan otsikko ”Heikko koulutuspolitiikka vie pohjan yrittäjyydeltä” antavat kirjoituksen sisällöstä täysin eri kuvan.

Aiheeseen liittyviä vihaisia ja närkästyneitä someviestejä seuratessani jäin ihmettelemään sitä, miten eri tavalla ihmiset voivat samasta kirjoituksesta mielipiteensä muodostaa. Kuinka moni lukee vain otsikon ja perustaa kirjoituksen sisällön siihen? HS:n julkaiseman mielipidekirjoituksen lukemalla selviäisi, että Maria Rytkönen ei ole yrittäjävastainen, kuten somessa häntä moitittiin mm. näin:
”No mutta; demariopiskelijan ja monen muunkin vihervassarin mielestä rahaa tulee pankista ja yhteiskunnalta. Mitä outoo tuossanyt muka….”

”Kannattaisi Demarin tutustua ihmiskunnan suurimpaan yhteiskuntakokeiluun, jossa ei ollut yrittäjiä.”

Mielestäni varsin kohtuutonta kun kirjoituksessa varsin selvästi todetaan, että yrittäjyyttä tarvitaan. Todetaan myös se, ettei kaikki yrittäjyys tuo tai luo uutta työtä vaan Suomessa tarvitaan koulutusta, tutkimusta ja investointeja, joiden avulla syntyy innovaatioita ja työtä. Viestin sisältö on se, että yrittäjyyden riskeistä on myös kerrottava. Mårten Mickoksen sanoin:”Se menee kovaa ylös ja vielä kovempaa alas. Jos siellä ei ole jarrumiehiä vähän katsomassa ihmisten perään, heille käy huonosti. Yritän valmentaa nuoria siihen, että teille tulee tosi kovia paikkoja.” HS 17.5.2015